De to hofteben og korsbenet danner tilsammen bækkenet. Bækkenet er via korsbenet forbundet til lænden opadtil, og via hofteskålene i hoftebenene til lårbensknoglerne. De to hofteben mødes fortil i skambenet, hvor de er forbundet med en bruskskive, symfysen.
Hvad er sacroiliacaled/SI-led?
Sacroiliacaleddet er den latinske betegnelse for bækkenleddet, som forbinder korsbenet med hoftebenene. SI-leddet er den ofte anvendte forkortelse for sacroiliacaleddet.
Når vi står normalt eller sidder, er ledbåndene omkring SI-leddet/sacroiliacaleddet løse. Hvis vi bærer på noget, mens vi står, vil vægten af det vi bærer, sammen med kroppens vægt presse nedad på korsbenet, og ledbåndene vil så stramme op. Det giver større stabilitet. Gennem bækkenet bliver vægten ført videre til benene via vores hofteled. Hele bækkenets stabilitet er på den måde afhængig af ledbåndene. Hvis denne støtte ikke fungerer tilfredsstillende, kan det give problemer i lænden, mest udtalt når vi bærer eller går.
Den måde, SI-leddet/sacroiliacaleddet fungerer på, har altså betydning for normal funktion i ryggen.
Bækkenets hældning er i øvrigt også afgørende for ryggens krumninger og dermed vores holdning.
Bækkensmerter
En typisk person med bækkensmerter fra et SI-led/sacroiliacaled har en haltende gang. Ved siddende stilling, vil vægten ofte fordeles, så der er mere vægt på den ene balde ift. den anden. På den måde bliver det SI-led/sacroiliacaled, der giver symptomer, aflastet. Smerterne vil ofte være lokaliseret direkte på det ene SI-led/sacroiliacaled og nogle gange også frem i lysken, ned over balden eller på låret i samme side. Bækkesmerterne strækker sig sjældent længere ned end knæet. Smerterne forværres typisk, når man skal gå op ad trappe eller rejse sig fra en stol efter at have siddet i længere tid. Benet føles nogle gange tungt eller svagt.
Hvem får bækkensmerter?
Bækkensmerte fra et SI-led/sacroiliacaled opstår ofte efter en foroverbøjning kombineret med drejning af kroppen, f.eks. et skævt løft, fald på ski, på enden eller på strakte ben.
Sidst i graviditeten er der mange kvinder der får ondt i lænden eller omkring hoftebenene, især over SI-leddene/sacroiliacaleddene. Man mener mange af disse kvinder får ondt, fordi den ændrede hormonbalance på dette tidspunkt, fører til løsere ledbånd omkring bækkenet. Det er naturens måde at sørge for mere bevægelige led og dermed lettere passage når barnet skal fødes. Under fødslen løsnes ledbåndene så yderligere. Den negative side af sagen er, at nogle kvinder ikke får normale stramme ledbånd igen efter fødslen, og derfor kan udvikle en svag ryg og evt. kroniske lændesmerter. Heldigvis kan modvirkes og fjernes ved at træne musklerne omkring bækkenet.
SI-leddets/sacroiliacaleddets bevægelser
Tidligere troede man ikke SI-leddet/sacroiliacaleddet kunne bevæges. I dag ved man, der normalt ses en glidende bevægelse på ca. 2mm, samt en rotation i størrelsesordenen 3 grader. Bevægeligheden er størst hos børn. Den aftager med alderen, og hos gamle mennesker bliver SI-leddet/sacroiliacaleddet normalt helt stift. Bevægelsen i SI-leddet/sacroiliacaleddet er vigtig for den måde vi går på.
4 typer unormal bevægelse i SI-leddene/sacroiliacaleddene er:
1: Begge SI-led/sacroiliacaled bevæger sig for meget.
Er bevægeligheden i begge SI-led/sacroiliacaled for stor, bliver der en tendens til at vralte. Det ses ofte hos kvinder, der har født mange gange og vil tit medføre smerter over begge SI-led/sacroiliacaled. For det meste er musklerne i især lår, haser og balder svage. Det kan også forekomme hos kvinder med bækkenløsning.
2: Begge SI-led/sacroiliacaled bevæger sig for lidt
Dette ses fx hos unge mænd der lider af Bechterews Sygdom, en ledsygdom der medfører sammenvoksning og forkalkning i rygsøjlen ofte først i bækkenleddene. Generel nedsat bevægelighed ses også som en normal aldersbetinget forandring. Gangen bliver så ofte vrikkende. Som kompensation for den manglende bevægelighed, bliver den nederste del af lænden ofte overbelastet og kommer til at bevæge sig for meget. Denne kombination af nogle led, der bevæger sig for lidt og andre for meget, kan medføre smerte og andre former for ubehag.
3: Begge SI-led/sacroiliacaled bevæger sig for lidt og der er stramme muskler i området.
Her er der ofte for stor bevægelighed i den nederste del af lænden sammen med meget stramme muskler på forsiden af begge lår. Hasemuskler og balder er også tit meget spændte. Dette ses ofte hos unge atleter.
4: Det ene SI-led/sacroiliacaled bevæger sig for lidt og der er spændte muskler i området. Det andet SI-led/sacroiliacaled bevæger sig for meget.
Denne type bækkenproblem er den man oftest ser. Det stramme SI-led/sacroiliacaled medfører kompensation i det andet led, så det kan komme til at bevæge sig for meget – blive hypermobilt. Det er normalt dette led, der gør mest ondt. Problemet opstår ofte i forbindelse med en overbelastning eller en forkert bevægelse, f.eks. i sport eller et fald på hoften. De forreste lårmuskler i samme side som den nedsatte bevægelighed strammer tit for meget op. Hvis der er for stor forskel i benlængden, bliver risikoen for denne type problemer større. En forskel på omkring én cm regnes for normal. En større forskel l i benlængde er dog ikke nødvendigvis et problem.
SI-led/sacroiliacaled test
Ud over de symptomer der er beskrevet ovenfor, er der normalt ømme, spændte muskler omkring et bækkenled, der ikke fungerer som det skal, og selve leddet er også gerne ømt, når man trykker på det.
En undersøgelse, der ofte bruges, kaldes bevægelsepalpation. Patienten står foran undersøgeren der holder med én tommelfinger på hoftekammen bagtil, mens den anden er placeret på korsbenet. Patienten løfter så et bøjet knæ op mod brystkassen, og graden af bevægelighed i bækkenleddet kan så bedømmes ved den måde, undersøgerens fingre bevæger sig på i forhold til hinanden imens.
Der findes også en række ortopædiske tests, der kan bedømme bækkenleddets funktion. De er imidlertid noget usikre.
I sjældne tilfælde er symptomerne ikke afhængige af stillinger og bevægelser. Der kan så være tale om sygdom i knogler eller indre organer. I givet fald vil en kiropraktor henvise til anden form for undersøgelse og behandling.
SI-led/sacroiliacaled behandling
Behandling af bevægeproblemer i et bækkenled bør, som al anden behandling, når det er muligt rettes mod årsagen og ikke kun symptomerne. Et led der bevæger sig for lidt, kan normalt frigøres ved kiropraktisk behandling – manipulation. Det gælder selvfølgelig ikke, hvis leddet er stift pga. sygdom, eller normal aldersbetinget forandring. Behandlingen vil desuden, efter behov, være rettet mod de involverede muskler.
Det kan nogle gange, i en periode være nødvendigt med et bælte omkring hofterne der stabiliserer bækkenet, hvis der er unormal stor bevægelighed.
Er smerterne lige opstået, kan de tit fjernes med nogle få behandlinger, mens det andre gange kan tage længere tid. Generelt gælder det, at jo før man kommer i behandling, jo mindre slemt det er nået at blive, samt jo bedre ens almentilstand er, jo hurtigere går det med at blive rask igen.
SI-led/sacroiliacaled øvelser
Muskler der er for svage skal styrkes og er de for korte skal de strækkes ud. Den generelle ledbevægelighed kan også påvirkes gennem øvelser. Som ved andre rygproblemer vil dynamisk rygtræning ofte have en positiv effekt – når leddene i øvrigt bevæger sig normalt nok. Ellers kan det føre til forværring! Tal med din kiropraktor om, hvad der gælder for dig.
Følgende øvelser kan være gavnlige:
Styrk sæde- og hoftemuskler og frigør ryggen generelt. Lig på ryggen med knæene godt bøjede. Løft så, først balder, så hofteparti, så lænd og det nederste af ryggen, så krop og lår går ud i ét. Du må ikke svaje. Rul så langsomt ned igen, først det nederste af ryggen, så lænden, hofteparti og balder.
Styrk coremuskulaturen omkring mave og ryg.
Stræk ryg- og sædemuskler.
Find vej
Med tog eller metro
Klinikken er beliggende 1 minuts gang fra S-togsstationen/metro (Linie C og linie H/metro M1 og M2) i Vanløse.
I bil
Der er mulighed for parkering I Netto’s parkeringshus lige ved siden af klinikken.
Derudover er det også muligt at parkere i Kronens parkeringshus, lige ved siden af Vanløse station.
Bus
Bus 10, 12 og 142 stopper lige ud for klinikken eller ved Vanløse station.
Kontakt os
Kiropraktor|dk Vanløse
Jernbane Alle 34, st
2720 Vanløse
CVR: 35045775
Du er altid velkommen til at lægge en besked på telefonsvareren, hvorefter vi vender tilbage så hurtig som muligt.
I tilfælde af ændret åbningstid vil dette fremgå af vores telefonsvarer.