Åbningstider: Mandag-Torsdag: 08:00-17:00 - Fredag: 08:00-13:00

Kontakt os på tlf. 38 74 31 03

IPad kan skade børns nakker – og hjernen !

IPad kan skade børns nakker – og hjernen !

IPad kan skade børns nakker – og hjernen !

Mange børn og unge har en dårlig foroverbøjet kropsholdning når de ser på telefon eller tablet, og det er meget skadeligt for skelettet men også hjernen.

En nyere undersøgelse har vist at 40% af børn mellem 11 og 16 år har oplevet smerter i nakke og ryg på grund af mobil, tablet eller computer.

Vores hoved, der vejer 3-4 kg, er designet til at balancere på toppen af rygsøjlen. Hvis man står eller sidder med dårlig holdning, hvor hovedet hænger foran kroppen, så skal nakken bære hele vægten af hovedet.

Forestil dig at bære en bowlingkugle oven på hovedet eller i strakt arm – hvordan vil du helst bære den? Det er lettest at bære den på hovedet! Det er derfor nakken også bedst kan lide at have hovedet lige ovenpå rygsøjlen.

Når nakken bærer vægten af hovedet i længere tid bliver den træt og det skaber infiltrationer og spændinger i nakkens muskler og led. Hvis det varer ved, kan det ende med nakkesmerter og hovedpine. Men hvad mange ikke ved er, at spændingerne i nakken også forringer hjernes kommunikation med kroppen. Kronisk muskelsmerter kan føre til usunde forandringer i ryggen, som er den vigtigste vej til kommunikation mellem kroppen og hjernen. Hvis impulser i kroppen blive forkert fortolket af hjernen, så kan det påvirke:

– udvikling af balance
– hoved bevægelse
– øjenbevægelse
– evne til at lære og læse
– humør
– evne til at håndtere stress

Det store problem med børn er, at deres kroppe er mestre i at kompensere. Det vil sige, at hvis børn får ondt i nakken, så vænner kroppen sig til dem og de forsvinder igen. Men det gør spændingerne i nakken ikke! Det betyder, at børn med dårlige arbejdsstillinger kan blive voksne med kroniske smerter.

Hvad kan forældre gøre ?

Det er hårdt for nakken at sidde og kigge ned. Sørg derfor for, at tabletten altid står i en holder på bordet foran barnet, så det kan sidde og kigge lige frem. Alternativt kan barnet ligge på maven når det bruger mobil eller tablet. Pauser hvor barnet laver noget andet er også nødvendigt.
Desuden er det vigtigt at lære børn at sige til når de har ondt. Ignorer aldrig børns smerter.

Børn med smerter bliver voksne med smerter!